Historisk middag med middelalderligt fokus

Få en kulturhistorisk indsprøjtning med tærte, grøn sovs og drejelire, når langbordet dækkes i Byens hus

Nyhed

Når årshjulet har rullet os ind i høstmåned, hvad de fleste nok kalder august, sker der noget særligt i Den Gamle Byrådssal. Der kommer nemlig i forbindelse med Roskilde Middelalderdage, til at foregå en gastronomisk usædvanlighed, når historiker Ditte Kröner og kok Sara Broberg den 3. august disker op med moderne historieformidling og middelalderlig spise flankeret af ensemblet Almune, der spiller middelalderlig musik på ditto instrumenter.

– Det er en anderledes måde at få lov til at holde et foredrag på. Især det at holde foredrag om mad ville være fjollet, hvis ikke folk fik lov til at smage noget af det, siger Ditte Kröner.

Roskilde Middelalderdage, der blev lanceret som et pilotprojekt sidste år, løber i år af stablen den 3.-5. august, og vil foregå på Stændertorvet mellem klokken 10 og 18 alle tre dage.

En særlig oplevelse

At bygningen med sine 141 år på bagen ikke ligefrem kan kaldes middelalderlig, gør i Ditte Kröners øjne ikke det store, for den er lavet i en bagudskuende stil, med en indretning der får den til at virke noget ældre. Hun forklarer, at når de fleste middelalderbygninger vi har i Danmark, er kirker, er det godt med sådan en verdslig bygning, der kan noget andet – også selvom den er en efterligning.

– Roskilde var jo ikke bare bispernes, men også købmændenes by i middelalderen, siger hun.

Hos Mathias Kølbæk Christensen, der er arrangør af Roskilde Middelalderdage, og har sin daglige gang på Roskilde Museum, møder man en lignende opfattelse.

– Ja, den er godt nok blevet bygget her i sidste halvdel af attenhundredetallet, men klart inspireret af middelalderen, i forhold til salens og bygningens udtryk. Man træder ind i et rum, hvor man føler at man nærmest er i middelalderen. Jeg tror, at det kan give en særlig oplevelse, at det er netop i Den Gamle Byrådssal det foregår, siger han.

Samarbejde giver flere muligheder

Hos Roskilde Museum er de glade for at samarbejdet i forbindelse med middelalderdagene kan gentages, og for samarbejdet i det hele taget.

– For os er det det hele, der går op i en højere enhed. Det er super fantastisk, at vi kan have det her samarbejde kørende. Mange af de ting vi fik lavet til Middelalderdagene sidste år havde ikke været mulige, hvis ikke havde haft et fantastisk samarbejde med Byens hus. Det at der er disse forskellige kultursteder i byen, som samarbejder om at få tingene til at gå op i en højere enhed, det er skønt at have det med, lyder det fra arrangør Mathias Kølbæk Christensen.

Fakta
Skønt Det Gamle Rådhus er fra 1884, er indgangspartiet noget ældre, da Rådhustårnet, Sankt Laurentius' Tårn, som navnet røber, tidligere tilhørte en kirke, hvis rester nu ligger under Stændertorvet. Kirken blev revet ned i forbindelse med Reformationen, men tårnet lod man stå, og har siden brugt det til alt fra udkigspost til fængsel, inden det blev integreret i rådhuset som indgangsparti. Man kan komme ned og se ruinen nedenunder – læs mere her: https://sanktlaurentius.dk/

Find arrangementet her

Læs mere om Den Gamle Byrådssal her 

#AlleTidersRoskilde #AlleTidersDemokrati