14.11.23

Byttemarked i Byens hus til Green Friday Giveaway

Green Friday Giveaway holdes i år den 24. november kl. 14:30-18:30. Byttemarkedet er både for ting og tøj, og man kan aflevere ting uden at tage nyt med hjem, og man kan tage ting, selvom man ikke selv er kommet med noget.

Green Friday Giveaway i Byens hus

Selvom Sascha Faxe siden 1. november sidste år har siddet i Folketinget, er hun ikke stoppet med at lave de aktiviteter hun brænder for. Derfor laver hun igen i år det velbesøgte byttemarked i Roskilde samtidig med Black Friday.

”Når vi skal ændre vores vaner, så er enkle handlinger en rigtig god måde at skabe nye vaner,” siger Sascha Faxe. Alternativets lokale folketingsmedlem uddyber ”Jeg håber, at jeg med Green Friday Giveaway gennem årene har været med til at skubbe til, at flere har fået lyst til at genbruge frem for at købe nyt.”

 

Mere bæredygtighed i fokus

Sascha Faxe lægger ikke skjul på, at der ligger motiver til mere bæredygtighed bag hendes tilbagevendende grønne arrangement.

”En dansker bruger i gennemsnit 24,5 tons nye materialer årligt. Det er langt over verdensgennemsnittet på 11, tons og de 8 tons, vi burde ligge på for at have en balance med planetens ydeevne, ” siger Sascha Faxe. ”Det mest optimale vil jo være forbruge meget mindre og genbruge de ting, vi allerede har i samfundet. Derfor er et byttemarked fremfor en shoppingtur en rigtig god start.”

 

En årlig begivenhed i Byens hus

Byens hus har siden 2016 lagt lokaler til det årlige bæredygtige alternativ til Black Friday. Siden corona har det været holdt i Stuen, hvor det også holdes igen i år.

Om arrangementet siger leder af Byens hus Kathrine Krone Laurent, ”Som demokratihus er det vigtigt for os at lægge rammer til arrangementer og samtaler, om det der rører sig i vores samfund. Derfor er vi glade for, at Green Friday Giveaway bliver holdt her og er blevet til sin egen tradition. Det er et populært arrangement, og vi kan se at det gennem årene har tiltrukket nye folk, som ikke kendte Byens hus på forhånd.” 

 

Sådan fungerer det

Green Friday Giveaway holdes i år den 24. november kl. 14:30-18:30 og kører efter helt enkle principper. Byttemarkedet er både for ting og tøj, og har gennem årene haft alt fra rawplugs og ting der er gode til pakkekalender til barnevogn og stole. Det vigtigste er, at tingene kan bæres og er i god stand, så andre kan få glæde af dem. Man kan aflevere ting uden at tage nyt med hjem, og man kan også tage ting, selvom man ikke selv er kommet med noget.

Selvom der er stor udskiftning af tøjet på bøjlerne og bøgerne på hylderne i løbet af dagen, så er der altid ting tilbage, når dagen slutter. Det afleverer arrangørerne til Kirkens Korshær