Tak for Lysstøberi, Lysinstallationer og Lysmagi
Lysfesten i Roskilde var også i år fyldt med lys, glæde og varme. Selvom man skulle tro corona ville sætte en stopper for lysfesten, så levede kulturen i bedste vis og viste os at alt er muligt.
NyhedByens hus stod for Pop-up lysstøberi – hjemme hos dig selv. Byen blev lyst op af to store lysinstallationer og kulturhusene strålede med lysmagi. Fællesskabsfølelsen var i sit højsædet ved at kunne gå at en tur, se lys i mørket og mærke summen af andre mennesker på afstand.
Pop-up lysstøberi – hjemme hos dig selv
Selvom lysstøberiet blev ændret til ”Pop-up lysstøberi hjemme hos dig selv”, har det været en stor succes stadig at kunne lave ting sammen på afstand i denne tid.
”Det er så svært at mærke, hvad folk har brug for i denne tid, så vi var meget i tvivl om vi overhovedet ville uddele nogen poser eller modtage billeder fra folk” fortæller Leder af Byens hus Roskilde, Kathrine Krone Laurent. ”Men hold da op, hvor er vi blevet positivt overrasket over folks modtagelse og lysten til at deltage. Vi ramte virkelig plet her – så det tager vi selvfølgelig med videre”.
Over 50 kg lysstumper blev forvandlet til nyt lys
Der var godt gang i lysstøberiet i de små hjem under lysfestugen i uge 4. Byens hus måtte melde ud, at der var få poser tilbage allerede om onsdagen, hvor 53 kg stearinrester var blevet delt ud til borgerne i Roskilde. Ud fra de mange billeder af nye stearinlys og kommentarer, som er blevet delt på Byens hus facebook og instagram, er det tydeligt at fornemme varmen og glæden ved at have skabt lys i mørket. Kommentar fra Katja på facebook, ”Lys i flere farvelag og nu tændt, god lysfest” Kommentar fra Anne på facebook, ”Så er der støbt lys i malede syltetøjsglas. Glædelig lysfest”
Fra Skrald til Lys
De over 50 kg lysstumper, der blev til nye lys, er blevet samlet ind i Byens hus siden sidste lysfest.
Byens hus’ koncept fra Skrald til skat går i sin enkelthed ud på at samle materialer ind, som ville være endt i skraldespanden, forvandle og upcycle dem ved at tilføre dem ny værdi. I denne lysfest blev det altså lysstumperne tur, til at blive forvandlet til nye lys. Lysene giver både glæde, varme og lys i en ellers mørk tid. Fra Skrald til Lys behøver ikke at være en engangsforestilling, det er nemlig nemt selv at gemme lysstumper derhjemme fremadrettet og selv forvandle dem til nye lys. Ellers kan du aflevere dine lysstumper til Byens Hus og så gentager vi succesen næste år.
Strålende lys i en mørk tid lyste Roskilde op
Viften strålede over Stændertorvet, Byens hus og verdensrummet og kunne ikke gå nogens næse forbi. Tankerne bag lysinstallationen som Båll og Brand, stod bag, var at den kunne ses fra tæt hold og fra lang afstand, så langt som flere kilometer væk. Det betød at, der både var glæde af den oppe ved Stændertorvet i et intimt rum, men også ude i de mindre byer omkring Roskilde centrum, hvor den kunne opleves fra sikker afstand. Båll og Brand var inspireret af den nye pandemiske virkelighed og det var derfor vigtigt, at den kunne opleves både tæt på og langt fra. Viften var ikke ens overalt og oplevelsen af forskellige vifter var tydelig, om du stod på Stændertorvet eller i og omkring Roskilde, var det en ny vifte du så.
Lysekkoet var som en supernova børnene kunne lege med
En gåtur i Bibliotekshaven blev et LYSEKKO af forskellige farverige lysinstallationer. LYSEKKO lavet af Tokyo Blue , var inspireret af Tycho Braches opdagelse af en supernova i 1572. Supernovaen var en stjerne, der udsendte store mængder energi og lys, da den eksploderede. Den farverige todimensionelle lysinstallation var til glæde for mange børn, der kunne få lov at røre og lave skygger på lærredet, hvor farvelyset reflekterede fra den runde supernova. Det var et hit for de små ikke bare at skulle se med deres øjne, men også kunne få lov at få fingeren i de flotte lysinstallationer.
Lysmagien levede i kulturinstitutionerne
Udover de to store lysinstallationen, strålede Klosteret, Kreativt Hus for Børn, Roskilde Museum og Roskilde Domkirke også under hele lysfestugen. Klosteret var lyst op med røde og blå farver, Roskilde Museum vinduer skiftede farver og Domkirkens indre var blåt. Kreativt Hus for Børn blev forvandlet til Skyggernes Hus-et øjeblik, som var et samskabende værk mellem billedkunstneren Maria Lau Krogh og 5.B fra Østervangsskolen. De mange lysende øjne, der kiggede på en, var med tanke om de Corona forhold vi lever under, hvor vi ikke længere frit kan se hinanden.
Tak for denne gang og på gensyn til Lysfesten i 2022.
#lysfest2021 #kulturenlever