Kulturhuse som Byens hus holder gang i den demokratiske samtale

Forskere fra Aarhus Universitet undersøger 34 af Danmarks 630 kulturhuse for at blive klogere på husenes betydning. Byens hus er med i undersøgelsen og får et nyt blik for de mange aktive folk, der har glæde af huset.

Nyhed

“Det er fantastisk at sætte sig selv under lup.” Leder af Byens hus Roskilde, Kathrine Krone Laurent glæder sig over, at et forskerhold sammen med en række kulturhuse er i gang med at undersøge kulturhusenes betydning for danskernes deltagelse. ”Det er vigtigt at få sat tal og ord på det, der sker i vores huse og som føles lidt som magi,” siger hun.

Samskabe, samvær og samtale

Undersøgelsen er kun halvejs i mål, men indtil videre har forskerne kortlagt hele 630 kulturhuse i Danmark. Det er lige fra biblioteker og spillesteder til små huse drevet ene og alene af frivillige. Det eneste der er fælles for dem alle er, at de er vidt forskellige. En spørgeskemaundersøgelse har tydeliggjort at kulturhuse findes i alle slags, og at de alle i større eller mindre grad giver mulighed for aktiv deltagelse, engagement, samskabelse, samvær og samtale. Og at disse muligheder giver et mere levende demokrati.

Deltagelse er vigtigt

Byens hus er blandt de 34 huse, der bidrager til undersøgelsen ved at en medarbejder indsamler observationer og data som indsendes til forskerholdet. Det er Mie Hein Jørgensen, der har fungeret som medforsker i projektet ved at observere arrangementer og indsende information om Byens hus indretning, brugergruppe, struktur og økonomi.

”Det er virkelig spændende at sætte fokus på dét, at deltage. Vi bliver klogere på, hvilken rolle Byens hus spiller både i Roskilde, men også hos den enkelte, der bruger huset – det har været en øjenåbner,” fortæller hun.

De hemmelige frivillige

Noget af det Mie har opdaget er, at deltagelsen nogen gange er skjult og at folk, der egentlig opfører sig som frivillige slet ikke tænker sig selv sådan. Det gælder fx arbejdet med Medborgerskabet, der står på Stændertorvet og i denne Corona-tid fungerer som et fast holdepunkt for en holdfuld folk, der nyder at rydde op og tage vare på den finurlige trækonstruktion, der både indeholder bogbyttehylder og en tankevæg. ”Medborgerskabet er en unik mulighed for kontakt med borgere og mellem borgere. I Medborgerskabet kan man mødes uafhængig af tid og man behøver ikke at mødes samtidig,” fortæller Mie.

Corona gjorde savnet tydeligt

Projektet startede før Corona-pandemien, men er fortsat også under nedlukningen, som har givet et ekstra perspektiv til undersøgelsen. ”Det er klart at landsdækkende restriktioner og nedlukning af samfundet påvirker kulturen, men det er også blevet tydeligt, hvor vigtig kulturhuse, som demokratiske arena er,” siger Mie Hein Jørgensen og fortsætter: ”Pludselig var alle husene lukket fra den enes dag til den anden og det har givet et savn.”

Byens hus fungerer som samtalestarter

Netop savnet har været en stor øjenåbner for leder af huset Kathrine Krone Laurent. ”Det er blevet meget tydeligt for mig, at Byens hus skaber både rum for og motiverer til den løbende demokratiske samtale.” Da huset pludselig var lukket blev det tydeligt, at brugerne savnede og manglede de tilfældige møder med folk de ikke vidste, at de gerne ville møde - fx i det lille fælleskøkken på 1. salen eller hvis man lige støder på hinanden, fordi man ikke lige kan finde sit lokale. Et savn som Byens hus til dels har forsøgt at adressere ved konceptet Corona Camino, som er en række samtalekort man kan tage med på et tur med en fremmed.

Der er lavet en lille film om projekt DELTAG og om danske kulturhuses betydning for demokratisk deltagelse. Filmen om projekt DELTAG kan du se her . 3 minutter og 18 sekunder inde i videoen kan I møde Mie, som mange af jer kender som husets seje projektmedarbejder.

Næste skridt…

DELTAG projektet er halvvejs, alle kulturhusene har afleveret det indsamlede materiale og forskerne fra Aarhus Universitet bruger de kommende måneder på at stykke de mange forskellige artede indtryk, observationer, interviews mv. sammen til en håndbog til gavn for alle med interesse for det lokale kulturliv i Danmark. For Byens hus er deltagelse måske endnu mere vigtigt end tidligere, både fordi vi har fået øjnene op for nye måde at arbejde på, men også særligt i lyset af Corona og de begrænsninger, som vi er nød til at arbejde udenom og gå nye veje for at sikre deltagelse.

Projekt DELTAG

Byens hus er med i et forskningsprojekt om deltagelse i kulturhuse
  • Byens hus er med til at undersøge (hvordan der praktiseres) kulturel deltagelse i kulturhuse. I alt deltager 34 kulturhuse i undersøgelsen.
  • Første delrapport fremhæver at kulturhuse er en vigtig medspiller for den demokratiske proces.
  • Projektet er et forsknings- og kompetenceudviklingsprojekt i samarbejde med Aarhus Universitet og foreningen Kulturhusene i Danmark og støttes af Nordea-fonden.
  • DELTAG projektet afsluttes i udgangen af 2022.

Projekt DELTAGs første delrapport, som er baseret på en landsdækkende, forskningsbaseret undersøgelse af mere en 300 kulturhuse, påpeger at kulturhuse er vigtige spillere, når det kommer til at sikre en kulturel infrastruktur til alle borgere. Der er for første gang tal for og overblik over, hvor mange kulturhuse der er i Danmark – det har ingen nogensinde før kortlagt – heller ikke hvor mange der deltager.

#AlleTidersRoskilde #AlleTidersDemokrati