
Corona Refleksioner - Coronaåret under lup
To kunstnere har indsamlet mere end 40 menneskers oplevelser af coronaåret '20. Sammen med Byens hus formidler de erfaringerne i et lydværk med gigantiske illustrationer, projiceret ud i byrummet. Værket stiller spørgsmål og vækker til eftertanke.
NyhedCoronarefleksioner
Hvad gik der gennem hovedet på dig, da Danmark lukkede ned? Nød du isolationen? Har du mistet en af dine kære til det nye virus? Har du mistet kontakten til din nære familie eller intensiveret den på grund af corona?
Sådan lød en del af invitationen til de Coronarefleksioner, som lydkunstner Bobby Salomon Hess og tegner/forfatter Jakob Fälling afviklede i perioden fra maj til november 2020. Det foregik som samtalecirkler á 1,5 time i Den Gamle Byrådssal, i Byens hus. Ved hver runde reflekterede otte-ti personer over de bevægelser, coronakrisen havde sat i gang i deres liv. Samtalerne tog udgangspunkt i deltagernes oplevelser af Corona og åbnede op for nogle meget åbenhjertige beretninger. Deltagerne – i alt næsten 50 mennesker – var et tværsnit af byens befolkning, fra borgmester over handelsdrivende til gymnasieelever og lærlinge.
Oplev værket Coronarefleksioner
I løbet af uge 8 udstiller de to kunstnere resultatet af processen i Rådhuskælderens have, i forlængelse af Byens hus. Værket Coronarefleksioner er en lydcollage af mere end otte timers samtale, blandet med lyde, som betegner corona-krisen. På to mure og en stor gavl projiceres reportagetegninger af samtalerundernes deltagere samt motiver hentet fra de mange samtaler. Værket skildrer således en stille og kaotisk tid for at vække til eftertanke.
Hvornår?
22.-26. februar kl. 17.30-21.00. Coronarefleksioner kan her opleves i Rådhuskælderens have, Fondens Bro 3, 4000 Roskilde. Gratis adgang. OBS! FORLÆNGET! forlængelsen spiller tirsdag, onsdag og torsdag 2., 3., 4. marts kl. 18-21.
Tankerne bag Coronarefleksioner
Vi startede refleksionerne fordi der var et enormt behov for at samtale og møde andre under første nedlukning, hvor man højst måtte mødes ti ad gangen, siger en af kunstnerne bag, Jakob Fälling.
Kunstnerne benyttede lydkunst til at skabe refleksion i samtalecirklerne, og fandt hurtigt ud af, at samtalerne i sig selv var så spændende og givende, at det udgjorde råstoffet til et nyt værk. Værket portrætterer coronakrisen i al sin mangfoldighed.
-Coronakrisen påvirker os alle. I samtalerne har vi hørt om de smukkeste og grimmeste oplevelser, og den bredde kan opleves gennem flere sanser i installationen. Det er vores håb, at værket kan starte nye samtaler og ny fremtidsmusik, siger Bobby Salomon Hess.
Kræfterne bag Coronarefleksioner
Jakob Fälling har sin daglige gang i kunstnerfællesskabet Tifuglepåtaget i Byens hus, og det er også her, ideen er opstået. Kulturkonsulent Marie Berthelsen, der er tovholder i kunstnerfællesskabet, var med fra første færd. Hun har siden understøttet projektet i alle udviklingsfaser, ligesom en række andre lokale kræfter har været vigtige dele af processen. Det gælder projektleder Ellen Stensberg og den lokalt bosiddende Ole Samsøe, der i sit firma Alien Workshop er en stor kapacitet indenfor projektion og lyskunst både herhjemme og i udlandet. Udover en bevilling fra Kulturministeriet har Byens hus og Roskilde Kommunes kulturpulje støttet projektet økonomisk.
Projektet slutter i øvrigt næsten, hvor det startede: Samtalerunderne blev gennemført i Den Gamle Byrådssal og den endelige installation opføres nu ved Byens hus, i Rådhuskælderens have, ca. 100 meter derfra. Det sker med hjælp og støtte fra Rådhuskælderens ejer, Jeanette Juul Dalsgaard.